Project Description

Vivat Kozina

Režiser in scenarist: Filip Robar Dorin

Igrajo: Sandi Pavlin
Trajanje: 75 minut
Leto: 2007

Vrsta: celovečerni dokumentarno igrani

Produkcija: STUDIO VRTINEC d.o.o.
Film je sofinanciral AV sklad Ministrstva za kulturo RS

Tehnične informacije:

-Video format: HD Cam
-Trajanje: 75 minut
-Zvok: Stereo
-Razmerje videa: 16:9
-v barvah
-25 fps

Sinopsis

Pisna predloga Slike in zvoki za portret Marjana Kozine je zasnova za filmski projekt z igranimi vložki, ki ga je avtor Filip Robar Dorin posnel v produkciji STUDIA VRTINEC v počastitev stoletnice rojstva slovenskega skladatelja in dirigenta, pisatelja in publicista, pedagoga in prevajalca Marijana Kozine.

Glavne sestavine portreta predstavljajo pripovedi poznavalcev, sodelavcev in sorodnikov, znancev in prijateljev pokojnega umetnika. Njihova pričevanja smo pospremili z slikovnim in zvočnim gradivom iz rodbinskega in državnega arhivaoziroma dokumentacije RTVS.

Pripoved pričevalcev smo podložili z odlomki iz znanih Kozinovih glasbenih del.Posebno mesto v portretu imajo sekvence iz filmov, za katere je Kozina ustvaril glasbo.O Kozinovem življenju in delu govorijo poznavalci zgodovinskih, socialnih in kulturnih razmer ter ustvarjalnih silnic v prvi polovici dvajsetega stoletja, zgodovinarji, muzikologi in kulturologi Stane Granda, Igor Grdina, Primož Kuret, Andrej Misson, Borut Smrekar, Henrih Neubauer in Samo Hubad njegovi nekdanji učenci, sodelavci, znanci in prijatelji Pavel Mihelčič, Lojze Lebič in Tone Pavček.

O njem so spregovorili tudi nekateri znani ustvarjalci in ljudje, ki se skladatelja in publicista Kozine živo spominjajo: ravnatelj glasbene šole Marjana Kozine Zdravko Hribar, nekdanji politik Bogdan Osolnik, ki je 1945 predlagal Kozino za direktorja SF, pa tudi sorodniki, sin Jure, nečak Andrej in nečakinja Tita Kovač Artemis. V družinski zapuščini in v radijskem arhivu smo odkrili magnetofonske trakove s pogovori novinarjev s skladateljem ter njegova razmišljanja o estetiki v sodobni umetnosti na splošno.
Izvedbo projekta je izvršil samostojni in neodvisni producent STUDIO VRTINEC d.o.o., ki je doslej realiziral vrsto zahtevnih kulturnih in informativnih filmskih, video ter digitalnih projektov, nazadnje tudi 3 celovečerne filme, Trdinov ravs, Aven čhavora in Veter se požvižga. Pred kratkim realizirani mladinski igrani film »Dan prve piščali«, katerega režiser je Tugo Štiglic, scenarist Jadran Sterle in producent Primož Kastelic pa priča o najbi prve neandertalčeve piščali – te arheološke najdbe svetovnega slovesa.

Ekipa
Režiser Filip Robar Dorin
Producent Primož Kastelic
Scenarist Filip Robar Dorin
Direktor fotografije Primož Kastelic
Glasba Marjan Kozina
Montažer Mihael Tominšek
Oblikovalec zvoka Mihael Tominšek
Snemalec zvoka Boštjan Frantar
Oblikovalka maske Mojca Barle
Direktor filma Primož Kastelic
Nastopili so
Marjan Kozina Tone Pavček
Jurij Kozina dr. Igor Grdina
dr. Primož Kuret Andrej Andrijanič
Samo Hubad dr. Andrej Smrekar
dr. Andrej Misson dr. Stane Granda
Bogdan Osolnik Tita Kovač Artemis
Lojze Lebič Zdravko Hribar
Pavel Mihelčič dr. Henrik Neubauer
V vlogi novinarja Sandi Pavlin
Igrali so
  Mateja Kavšek, Boštjan Frantar,Mia Frantar, Mirjana Judež,
Jakob Judež, Matija Judež,
Maja Šuklje, Bojan Arh,
Jana Zajc, Bajro Kantarević,
Ema Koncilija, Vida Zorko,
Amadej Kastelic, Aljaž Kastelic