Project Description

Bogdan Borčič

Režiser in scenarist: Filip Robar Dorin

Trajanje: 55 minut
Leto: 2009
Vrsta: dokumentarni
Produkcija: STUDIO VRTINEC d.o.o.
Film je sofinanciral AV sklad Ministrstva za kulturo RS

TV distribucija: RTV Slovenija

Tehnične informacije:

-Video format: HD Cam
-Trajanje: 55 minut
-Zvok: Stereo
-Razmerje videa: 16:9
-v barvah
-25 fps

Sinopsis

Bogdan Borčić, akademski slikar in Prešernov nagrajenec 2005 za življensko delo nas sam vpelje v svet svojega slikarskega in grafičnega ustvarjanja. Z njim se sprehodimo skozi drevored do dvorišča nekdanjega cistercijanskega samostana v Kostanjevici na Krki. Borčić nam vedro in mirno pripoveduje o tem, kako je nastala nova stalna grafična zbirka v Galeriji B. Jakca.

Bogdan Borčić se je odločil za avtorsko donacijo in tako omogočil novo pomembno stalno kostanjeviško in slovensko zbirko, Borčićev kabinet grafike v Galeriji Božidarja Jakca Krki. Muzealec Bojan Božič sprejme cenjenega gosta in skupaj z njima se ležerno podamo skozi prostore, kjer je razstavljenih preko 800 Borčićevih grafik. Borčić komentira postavitev del, ki na svojski način predstavljajo tudi glavne postaje v njegovem likovnem delu.

Ta njegova pripoved se skozi ves film vsebinsko in formalno navezuje na bolj osebno in poglobljeno predstavitev njegovih pogledov na umetnost in življenje, ustvarjanje in odnose med ljudmi. To slednje je, kajpak, osrednji del njegovega portreta, ki pa se odvija »daleč od ponorelega sveta«, v posvečenem miru in globoki zbranosti na njegovem domu v Slovenj Gradcu ali v Komiži na otoku Visu, kjer je doma Borčićev rod. Borčićevo pripoved občasno prekinjajo in dopolnjujejo pričevanja likovnih kritikov, prijateljev, sorodnikov in kolegov iz mladostniške dobe in zrelih let.

Abstraktna umetnost je v Sloveniji (in tudi drugod) na udaru še iz časov Izidorja Cankarja in pozneje Josipa Vidmarja, vse do znamenite kritike Ivana Sedeja. Proti njej se postavljajo vidne osebnosti iz sveta kritike in tudi politike (Josip Broz, n.pr.). O tem nam poleg Bogdana Borčića, spregovorijo tudi drugi ustvarjalci in poznavalci likovnih gibanj iz tega časa: dr. Jure Mikuž, dr. Tomaž Brejc, mag. Jernej Kožar, Marko Košan, Bojan Božič, Barbara Borčić in Katarina Hergold – Germ.

V filmu nastopajo tudi Metka Kavčič, Ida Borčić, Dragiša Borčić, Jakša Giacconi in Jože Marinč.

Bogdan Borić na v sokratsko mirnem pripovedovanju popelje na začetke svojega snovanja, na obale otoka Visa. Večerna zarja nam s pomočjo oddaljenega žgolenja cikad pričara veliki ultramarin morskega površja. Osemdesetletni slikarski bard nam strne svojo življensko in slikarsko izkušnjo v nekaj preprostih stavkov… Eden med njimi se spremeni v šumenje morja.V njem se izgubljajo besede Garcie Marqueza: »Naj nihče ne živi v zmoti, misleč, da bo tisto, kar želi, trajalo dlje, kot je trajalo tisto, kar je doživel«.

Ekipa
Režiser Filip Robar Dorin
Producent Primož Kastelic
Scenarist Filip Robar Dorin
Direktor fotografije Primož Kastelic
Montažer Jurij Moškon
Oblikovalec zvoka Drago Kočiš
Snemalec zvoka Srečko Malovič
Nastopili so
Bogdan Borčić
Barbara Borčić
dr. Jure Mikuž
dr. Tomaž Brejc
mag. Jernej Kožar
Marko Košan
Bojan Božič
Katarina Hergold – Germ
Dragiša Borčić
Jakša Giacconi
Metka Kavčič
Jože Marinč